Waakzaam blijven.. de dreiging van Tihange

We waren met zo’n 300 mensen in actie bij het Drielandenpunt in Vaals, zomer 2015. Toeristen op zomerse terrasjes rondom klikten met hun mobieltjes. Blij met wat sensatie. Onze protestmars was tegen de kaduke kerncentrales in Tihange en Doel, niet ver over de Belgische grens.

Gebreken
Aan de lopende band liggen de kerncentrales stil en worden weer opgestart. Allerhande gebreken treden op. En steeds komen producent Electrabel en de Belgische regering met sussende boodschappen. Er gaat weliswaar van alles fout, maar niet in het nucleaire deel van de centrales. Alsof dat geruststellend is. De eerst afgeschreven en toen weer gebruiksklaar verklaarde stokoude installaties lijden aan slijtage ouderdom, gebrekkig onderhoud, personeelstekort, hetzij scheuren, in de reactorvaten. Niet gek dat omwonenden, na de ramp in Japan en eerder in Rusland, zich ongerust maken.

Nederland op de vlakte
De regeringen van Duitsland en Luxemburg roepen de Belgen op de reactoren in Tihange te sluiten. Nederland heeft enkel gevraagd om ‘mee te mogen kijken in de keuken, en samen inspecties te mogen uitvoeren’. Op 20 januari ging Minister Schultz van Haegen, verantwoordelijk voor nucleaire veiligheid, op bezoek in Doel. Nederland wil de nucleaire lobby niet voor de voeten lopen. Intussen zijn gemeenteraden in grensgemeenten (Maastricht en Sittard) wakker geworden.
Zij hameren op de noodzaak van een duidelijk rampenplan. Voor het geval dat… Een burgemeester, die voor een ruime voorraad jodium-pillen wilde zorgen als het echt tot een ontploffing komt, is inmiddels zijn baan kwijt. Private escapades, met name de herrie er omheen, werden niet meer gepikt.

Word wakker
Het is wonderlijk dat een relatief klein aantal mensen nadenkt over de gevolgen van een niet uit te sluiten nucleaire ramp, én in actie komt. Als een reactor in Tihange, dicht bij de Nederlandse en Duitse grens, ontploft krijgen Aken 70 km) , Maastricht (op 55 km.) en het hele Maasdal de volle laag. “Keine Atomkraft..”zingt de actiegroep van vrouwen uit Aken tijdens demonstraties in Tihange, Maastricht, Aken en Vaals. Wie maakt zich geen zorgen na de reusachtige explosie en tsunami in het Japanse Fukushima in 2011 ? Nog steeds duren de catastrofale gevolgen voort.
Zomer 2015: Hoe het kwam, hoe het is. Fukushima, Japan: ‘Nuclear power and humans cannot co-exist’

Huivering
Tijdens de protestmars rond het Dielandenpunt in Vaals staat plotseling een groepje Japanse toeristen naast ons. Ze knikken en redeneren. Menigeen huivert bij het besef wat zij nu nog te verduren hebben. Het van bovenaf minimaliseren van gevaar en gevolgen is een internationale pest. Wie zich laat horen en in actie komt hoeft zijn kinderen, kleinkinderen én zichzelf niets te verwijten. Alles helpt: ook de petitie van 110.000 mensen uit de Euregio aan de Belgische minister Jan Jambon van veiligheid. Maar de strijd is nog niet gestreden en het onder de dreiging van gevaar afwachten hoe het verder gaat, duurt voort.

PJH

Reacties zijn gesloten.