Lijdensweg

Het bijbels Paasverhaal begint met de lijdensweg die de mens Jezus gaat. Overmeesterd door wereldse machten, leugens en bedrog wordt deze mens veroordeeld tot de doodstraf aan het kruis. Een vreselijker dood is niet voor te stellen. Deze mens moest een verschrikkelijke lijdensweg gaan. Waarom in hemelsnaam?

De vraag is:

Hoeveel leed berokkenen mensen elkaar? Hoeveel menselijk lijden gaat daarmee gepaard?

Zeg nu zelf: “Geen mens staat te wachten om te moeten lijden”. We willen toch allemaal een normaal leven in veiligheid kunnen leven?

Je vraagt je af, waarom doen mensen elkaar zoveel leed aan? Welke machten en krachten veroorzaken dit leed?

Waarom al dat geweld en terreur in de Oekraïne, in de kibboets op 7 oktober 2023, in Gaza, in Jemen, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar geweld al tien jaar levens verwoest. En in Soedan, waar het conflict volledig escaleert. Waarom in hemelsnaam?

Er zijn conflicten die veel in onze Westerse nieuwsmedia gemeld worden, maar elders gebeurd ook veel ellende die mensen moeten ondergaan en waar wij niet of nauwelijks weet van hebben.

Wie, bijvoorbeeld,  kennisneemt van de verhalen van Artsen zonder Grenzen en van VN-Vluchtelingenorganisatie

UNHCR krijgt weet van lijdenswegen die mensen moeten gaan.

We hebben alle waardigheid verloren door de oorlog”, zei de 22-jarige inwoner van Shuja’iya, Said Sweirki. “We zijn als beesten geworden. Onze levens hebben geen zin, en niemand geeft om ons of waardeert ons in Gaza. We schreeuwen, verhongeren en sterven alleen. Weet de wereld dat we dierlijk voedsel eten? We leven zonder de eerste levensbehoeften: geen elektriciteit, geen water, geen brandstof. We verzamelen urenlang brandhout van de straten en verwoeste huizen. We zijn teruggekeerd naar het stenen tijdperk.

Toen gewapende mannen voor het eerst het dorp van Maizala Saidi (39) aanvielen in het district Nangade, in de noordelijke provincie Cabo Delgado van Mozambique, sloeg ze met haar familie op de vlucht. Ze verstopten zich dagenlang in het bos, in afwachting van het vertrek van de rebellen.

Toen de rebellengroeperingen twee maanden geleden terugkeerden, vermoordden ze meerdere mensen. Ook werden huizen geplunderd en verbrand, waaronder de woning van Maizala. Bij deze aanval liep Maizala, samen met haar zes kinderen en bejaarde moeder, uren lang tot ze in veiligheid waren.

Maizala’s verhaal is geen uitzondering. De afgelopen zeven jaar hebben gewapende groeperingen burgers vermoord en dorpen verwoest.

Rabi Hillel wordt gecrediteerd voor het ‘uitvinden’ van de Gulden Regel, gewoonlijk uitgedrukt als ‘doe anderen zoals je zou willen dat anderen jou behandelen’. Hillel zou verder hebben gezegd: “Wat u haat, doe uw medemens niet aan”. Dat is de hele Thora, en de rest is haar commentaar. Ga nu maar studeren.”

Wanneer zal de mensheid dit leren?

“Neem onze wereld nou, vol afgunst en gevaar en vol geweld en haat en honger en bedrog toch wordt dat anders ook al duurt het duizend jaar als de wereld zegt …en toch… en toch …en toch….”’ Citaat uit Tsjechov

Laten we die hoop meenemen deze Paasdagen. Wij wensen u een Zalig Pasen

Reacties zijn gesloten.